6 humane wetenschappen bij vrouwe Justitia
In de film ‘het vonnis’ neemt regisseur Jan Verheyen ‘het systeem justitie’ onder schot. Een wraakfantasie die zich uitgeeft als moreel rechtbankdrama. “Er bestaat geen rechtvaardigheid. Er bestaan alleen maar grenzen.” Met dit citaat van Albert Camus opent de film. Een brave huisvader verliest dochter en vrouw bij een brutale roofoverval, maar de moordenaar wordt vrijgesproken na procedurefouten. Fictie? Is dit maar waar.
De Hoge Raad voor Justitie nodigt in een charmeoffensief scholen uit op een inleefdag ‘recht-vaardig’. In het kader van de lessen Cultuurwetenschappen trokken 2 klassen 6 HW naar het gerechtsgebouw van Oudenaarde. Deze keer geen TV ‘de rechtbank’ , maar op het scherpst van de snee én ‘real life’. Advocaten haalden hun beste argumenten boven om hun cliënt te verdedigen. Het openbaar ministerie eiste de toepassing van het strafboek. De rechter wikte en woog.
Daarna konden de leerlingen het zelf uitproberen door in de huid te kruipen van een rechter, griffier, slachtoffer, advocaat of burgerlijke partij. Een rollenspel met toga’s en in een rechtszaal. De geleverde vaardigheden werden geanalyseerd en becommentarieerd door de beroepsrechter.
Een studiekeuze in justitie als justitie assistent, advocaat of criminoloog? Zesdes hebben nog half jaar om er over te beslissen. Een beklijvende dag. (ph)