Cultuurweek in de 2de graad

Na een eerste cultuurweek in het schooljaar 2018-2019 besloot de werkgroep Medium van de tweede graad om dit geslaagde concept te behouden. Een weekje lang de lessen laten afwisselen met andere aspecten uit de maatschappij dan de verplichte nummers uit onze leerplannen, bleek een heel zinvolle invulling te zijn.

Wat er in die week aan bod komt, is gerelateerd aan een jaarthema dat bij het begin van het schooljaar wordt bekend gemaakt. Dit jaar gingen we voor Ever tried ever failed, no matter try again fail again fail better, wellicht de beroemdste quote van de Ierse dichter-toneelschrijver Samuel Beckett (ja, die van Wachten op Godot). We wilden het hebben over gewoon proberen, proberen dromen te hebben, over proberen ambities na te streven… maar ook over falen. Wat als dat gewoon proberen, die dromen, die ambities niet lukken? Hoe moeten we omgaan met niet slagen in iets? Is alles dan voorbij? Oei, het klinkt negatief! We wilden daarom ook laten zien dat falen een keerzijde heeft, dat falen sterker maakt, inzichten brengt…

En dat in een jaar waarin we elke dag geconfronteerd worden met proberen en falen, waarin we tijdens de voorbereiding ons iedere keer opnieuw moesten afvragen, zal de cultuurweek kunnen doorgaan? Het ging door, weliswaar de mini-versie.

Vrijdag 8 januari startte met een nieuwjaarswandeling: een ludieke tocht langs een vastgelegd parcours in de klasbubbel waarbij de leerlingen getrakteerd werden op een pannenkoek, een chocomelk maar ook op een streepje muziek, dans, theater en wijze nieuwjaarswoorden van (ex)-directieleden.

Maandag stond de must-to-see film Whiplash op het programma die helemaal past binnen het jaarthema

Dinsdag 12 januari sloten we de cultuurweek af met topsprekers. Iedere klas kreeg twee verhalen te horen van mensen die zelf of via hun werk in contact kwamen met vallen en opstaan. De thema’s waren uiteenlopend: verslaving, gevangenis, echtscheiding, obesitas, angststoornis, psychose, politiek, maatschappelijk en lichamelijk falen… We hadden het geluk om enkele klinkende namen al dan niet digitaal binnen onze schoolmuren te krijgen: Paul Van Deun, Otto-Jan Ham, Geert Lambert, Marc Herremans… Deze sprekers bezorgden onze jongeren een apotheose niet met een spetterende show vol muziek, maar met beklijvende verhalen die de cultuurweek 2020-2021 toch memorabel zullen hebben gemaakt.

Deel

Verwante berichten