Frontpage

 

sjnewSint-Jozefsinstituut-college
Torhout

Music for life 2018 - Het project "Banglabari vzw"

Op onze school leeft de warme traditie om engagement concreet te maken. Al jaren proberen we, in de tweede graad met Vastival, in de derde graad met een eigenste Music-for-life-actie tijdens onze eigen warmste week (in maart), een structureel verschil te maken voor mensen in Palestina, Guatemala, Brussel, Brazilië, Haïti, Nepal, Ivoorkust en Bangladesh.

willemlucZot van Bangladesh

We zijn in het College heel hard met het arme maar boeiende Bangladesh verbonden omdat 2 leraars hun hart aan dit land verloren hebben. Luc Descheemaeker is er al 25 keer geweest om er te bouwen en om te fietsen. Telkens met leerlingen in zijn kielzog. Collega Rik Cloet sprong enkele jaren geleden ook op die kar en is al even ‘zot’ van Bangladesh.Rik Luc en Rik zochten ook vorig jaar 3 enthousiaste leerlingen om op inleefreis te gaan (samen met leerlingen van 3 andere scholen). Kato De Cock, Hade De Decker en Jana Peel mochten in de paasvakantie mee op fietsreis.

We konden voor die fiets- en inleefreis beroep doen op een goede gids en bezieler van formaat: de Vlaming Willem Gees die al jaren in Bangladesh woont. Hij werkt voor Wereldfoundation, een organisatie die wil inzetten op het verbeteren van de woonomstandigheden van de modale Bengaal. Willem kent Bangladesh ondertussen als zijn broekzak. Hij stippelde fietstocht uit in het noorden van het land. Deze tocht bracht ons van de hoofdstad Dhaka over de Ganges, richting Bogra en Gaibandha naar de grens met India en via Netrakona naar Mymensigh en terug naar Dhaka. Vele honderden kilometers reizen, waarvan we er een 500 hebben gefietst.

banglagroep

 

Ontwikkelingsland?

Bangladesh is geen ‘bereisbaar’ land. Er zijn in dit ontwikkelingsland geen voorzieningen voor toeristen. Er zijn geen toeristen. Dat maakt dat het een echte inleefreis werd. We sliepen dan ook in een weeshuis, een ziekenhuis, een vluchthuis voor vrouwen,… we aten wat voor handen was in lokale eetstalletjes, met de soms wat bijhorende transitproblemen achteraf. We beleefden het land. We werden ondergedompeld in de kleuren en de soms minder welriekende geuren van het Aziatische arme zuiden.

rijst

Bangladesh is een vrij jong land. Op de politieke restanten van Oost-Pakistan verrees het moslimland in 1971. Het is het land van Bengalen en wordt staatkundig omarmd door India.

Het is een land met ontzettend veel mensen. Je bent er nooit alleen. Niet minder dan 160 miljoen Bengalen leven op een laaggelegen land dat ongeveer 5 keer de oppervlakte van België heeft. Het land staat aan de top wat betreft bevolkingsdichtheid.

Land van kleur en diversiteit. De meerderheid van Bengalen is moslim, maar naast de islam is het hindoeïsme ook zichtbaar aanwezig. De kleurrijke riksja’s en babytaxi’s doorkruisen de afgelegen dorpen en woongebieden, chaos is er de leidraad. De agrarische samenleving slaagt er met moeite in de eigen bevolking te voeden. Bangladesh is de grootste producent van jute ter wereld. Exportproduct bij uitstek is textiel. Veel Bengalen van het platteland trekken naar hoofdstad Dhaka om er 6 dagen op 7 in de textielfabrieken te werken.

Het heeft een belangrijke sociale impact op de gezinnen, vader of moeder komen soms maar 3 keer per jaar naar huis. Ze verdienen in de textielfabriek 60 euro per maand. Wat naar Bengaalse normen vrij veel is.

Het is niet eenvoudig je concreet voor te stellen wat een ontwikkelingsland is. Het is een ervaring die we willen delen.

Bangladesh is het land van water: Het water garandeert de rijstteelt, de bananenoogst, maakt de vissenkweek mogelijk. Het water vernietigt ook door erosie en jaarlijkse overstromingen het hebben en houden van heel veel mensen. De opwarming van de aarde en de stijging van het zeewaterpeil is er meer dan elders voelbaar en zichtbaar. Tijdens de moesson staat 2 derde van het land onder water. De grote rivieren in Bangladesh zijn een zegen maar ook een vloek. Ze zorgen voor vruchtbaarheid maar zijn ook onvoorspelbaar. Bengalen zeggen dat de rivieren ‘dansen’. Hun loop schuift jaarlijks 10-tallen meters op. De delta lijkt ontembaar. Na ieder regenseizoen moeten dijken worden verstevigd, huizen herbouwd, rijstvelden opnieuw aangelegd. Water dwingt de Bengalen om creatief te zijn. Het project dat wij de komende maanden zullen helpen ondersteunen met het Music-for-life-project in de derde graad, wil die creativiteit toekomst geven.

Ons project heet Banglabari: en dat betekent in het Bengaals ‘Huis in Bangladesh’. Wonen is een basisrecht. We stelden vast dat veel Bengalen in mensonwaardige omstandigheden wonen. 

Logo2018 klein

 

Interview met Willem Gees

Banglabari verzamelt samen met Wereldfoundation geld om dat waardig wonen mogelijk te maken. Het geld dat verzameld wordt, wordt in een fonds gestort dat microkredieten verstrekt aan arme Bengalen. Wat dat systeem van microkredieten inhoudt, kunnen we vragen aan Willem Gees.

Wij een huis, zij een huis! Met uw giften investeert Banglabari niet zomaar in een woning. Neen, uw geld komt terecht in een uniek en duurzaam systeem van microkredieten: kleine leningen waardoor mensen onder begeleiding een eigen bestaan kunnen opbouwen. Een stevig huis is namelijk het fundament voor een gezonder en veiliger leven, én een belangrijke schakel in de armoedebestrijding. Willem Gees (Wereldfoundation) waakt in Bangladesh over uw donaties: “De meeste Bengalen komen bij een gewone bank niet in aanmerking voor een lening. Bij ons werken we met een kleine rentevoet van 7%, in plaats van de traditionele rentevoet die tot 20 à 25% kan oplopen. Na zes jaar tijd dienen onze cliënten het geleende geld terug te betalen, waarop het weer in de bouw van een andere woning wordt geïnvesteerd.

“Traditionele ngo’s zijn afhankelijk van donors, en moeten elk jaar opnieuw een bedeltocht ondernemen om hun werking verder te zetten. En soms moeten ze zelfs goedbedoelde acties laten vallen omdat het Westen interesse verliest. Wereldfoundation vertrekt daarentegen als social business vanuit de behoeftes en krachten van de lokale bevolking. Op termijn zal dit project onafhankelijk zijn en niet meer op externe donoren moeten steunen: het geld komt immers terug via het fonds.”

Hoe succesvol is het systeem tot nu toe?

“We zijn nu vier jaar bezig: na één jaar stellen we vast dat onze ondertussen 3000 cliënten alles correct terugbetalen – er zijn geen afhakers. Met de terugbetalingen hebben gekregen gaan we volgend jaar alweer 750 nieuwe huizen bouwen. Ten tweede kunnen we met de interest onze werkingskosten dekken en hoeven we daarvoor evenmin op donoren te steunen. En ten derde investeren we via het fonds nu ook in research & development: we zijn momenteel op zoek naar een ecologisch alternatief voor het gebruik van golfplaten in de Bengaalse huizenbouw. Dit jaar bouwen we onze eerste 20 eco-huizen!

Bangladesh17 385De microkredietformule van Wereldfoundation focust specifiek op vrouwen. Waarom?

“Microkredieten bestaan al meer dan veertig jaar, en het is bewezen dat vrouwen trouwer zulke contracten naleven dan mannen: vrouwen leggen hun prioriteit vaker bij de welzijn van hun gezin en kinderen, terwijl mannen een hoger risico vertonen om het geld verkeerd te besteden. En daarnaast werkt het ook emancipatorisch voor de vrouw: Bangladesh is een mannencultuur, maar door de vrouw verantwoordelijk te maken voor de bouw van de gezinswoning stijgt haar aanzien binnen het gezin en de gemeenschap.”

Hoe beslist u wie in aanmerking komt voor een lening?

“Daarvoor werken we samen met ngo’s ter plekke: zij kennen de bevolking het best en weten waar de betrouwbare cliënten zitten. Zij zijn het doorgeefluik voor ons fonds, maar wij doen de opvolging van de bouw. Op die manier kunnen we ons eigen personeelsbestand klein houden en werken we nog steeds met een beroepsploeg van vijf en niet honderd personen.”

 

 

Meer info rond het project kan je vinden op de website van Banglabari
Klik op het logo

 

Logo Banglabari vzw officieel breed transparant

 

CLIL aanbod

clil210

Schoolbrochure

klik telkens voor meer info!

BROCHURE

Brochure Sint Jozef web2016 240

eramuspluslogo

 

Negenblauw250
Mediumblauwwit250
Ga naar boven