Campus

Infrastructuur

Laptop

Lessen en studie

Schoolrestaurant
De Brug

Bereikbaarheid

Internaat

Schoolreglement

Nog vragen?

Je voelt je thuis op de campus

In Torhout liggen alle scholen samen op een grote campus maar ze hebben elk een eigen thuisbasis. Zowel de 2de graad als de 3de graad hebben een eigen gebouw (met eigen speelplaats) waar de leerlingen thuis zijn.

Zo kan er in blok acht (2de graad) en in blok negen (3de graad) een sfeer worden opgebouwd die aangepast is aan de leeftijdsgroep met eigen leefregels en aangepaste activiteiten. Dit komt tegemoet aan datgene wat de leerlingen op dat moment willen en nodig hebben.

Blok 8
2de graad

Blok 9
3de graad

Dit is de volledige campus van de Sint-Rembertscholengroep in Torhout

Eigentijdse infrastructuur

Je komt in een school waar elke klas is uitgerust met internet, pc en beamer of prowise waardoor de leerkrachten steeds de meest actuele informatie in hun lessen kunnen gebruiken. Dat maakt het mogelijk om de nieuwste ICT-toepassingen, zoals bordboeken, vlot aan te wenden.

Nu elke leerling een laptop heeft verandert de functie van het OpenLeerCentrum geleidelijk aan. Je zal er ondersteuning vinden voor je laptop. Er is ruimte voorzien voor groepswerk en co-teaching. Je vindt er de kranten van de dag en ook een reeks tijdschriften die je kunnen helpen bij het uitvoeren van taken. De ruime dvd- en boekencollectie is te ontlenen, wat ook een stuk je schoolwerk vergemakkelijkt. Er is een aantal iPads beschikbaar waardoor ook dit medium in de klas zelf op een creatieve manier in het lesgebeuren kan geïntegreerd worden.

Onze moderne en veilige labo’s geven jonge wetenschappers alle mogelijkheden om de lessen in optimale omstandigheden te volgen en zelf op een veilige manier proeven uit te voeren.

De speelplaats voor blok 9 met zithoeken, sportterreinen en een soccerterrein met kunstgras, biedt de leerlingen heel wat kansen op ontspanning en sportieve inzet.

We beschikken over vier spiksplinternieuwe sportzalen waardoor de lo-lessen in optimale omstandigheden kunnen plaatsvinden.

Een warme maaltijd kan je genieten in ons nieuwe schoolrestaurant De Brug waar alles vers ter plaatse bereid wordt.

Je laptop en boeken kan je altijd kwijt in je veilige kluisje.

(terug naar boven)

Laptop (digisprong)

Elke leerling beschikt over een professionele laptop (HP ProBook 455 G8 – R5, 8 GB RAM – 256 GB SSD NVMe, 15.6). De gebruiksvergoeding bedraagt €13 per maand (excl. juli en augustus) voor laptop EN locker om deze ook veilig op te bergen. Je houdt wel je laptop 12 maanden bij. In de huurprijs is ook de software, ondersteuning, stevige sleeve, verzekering, maximum herstelkost van €39 euro inbegrepen (wat onder deze garantie/verzekering valt kan je hier nalezen)

Uitgebreide informatie en een antwoord op al je vragen vind je terug op de Sint-Rembert website: klik hier.

(terug naar boven)

Lessen en studie

De school opent ’s morgens de deuren vanaf acht uur.
De lessen vangen aan om 8.30 uur en eindigen op maandag en dinsdag om 16.50 uur en op donderdag en vrijdag om 16.00 uur. Op woensdag eindigen de lessen om 12.00 uur.

De middagpauze is op maandag en dinsdag van 12.05-13.15 uur en op donderdag en vrijdag van 11.15-12.25 uur.

Enkel als je in Torhout woont of er bij familie terecht kan, kan je de school verlaten om thuis het middagmaal te nemen. Woon je niet in Torhout, dan blijf je op school. Je kan dan een warme maaltijd nemen in het schoolrestaurant de Brug of je brengt je boterhammen meebrengen. Je kan bij de studiemeesters ook een broodje bestellen.

Voor de leerlingen die op school blijven, is er tijdens de middagpauze een ruim aanbod aan ontspanningsmogelijkheden. Je kan vrij sporten (voetbal, basketbal of volleybal) of je kan deelnemen aan de interklassencompetitie. Er is een grote collectie aan stripverhalen en tijdschriften. Of waarom eens niet een gezelschapsspel spelen uit het ruime aanbod dat op de afdelingen ter beschikking staat? In de derde graad kan je piano spelen en zijn er zelfs gitaren ter beschikking.

Heb je nog wat werk of wil je een of opzoeken, dan kan je ook ’s middags terecht in het openleercentrum. Daar kan je aan de slag met je laptop, vind je tijdschriften, boeken en dvd’s. Eén middag per week kan je aan de relaxatielessen deelnemen waar je ondermeer je faalangst onder controle leert krijgen.

Op maandag en dinsdag kan je na een facultatief vieruurtje avondstudie volgen van 17.20 uur tot 18.50 uur. Op donderdag is dit van 16.30 uur tot 18.00 uur. Daarna is nog opvangstudie voorzien tot 18.50 uur. De avondstudie is facultatief. Er zijn afzonderlijke studiezalen per leeftijdsgroep en voor externe en interne leerlingen. Als je moeilijk zelfstandig kan studeren, volg je het best avondstudie want er is toezicht van een studiemeester.

Op vrijdag kunnen leerlingen die niet onmiddellijk met het openbaar vervoer huiswaarts kunnen pendelen, opvangstudie volgen tot 18.00 uur.

(terug naar boven)

Schoolrestaurant De Brug

We beschikken op school over een schoolrestaurant De Brug waar dagelijks verse warme maaltijden worden klaargemaakt. Zowel interne leerlingen als andere leerlingen kunnen hier een maaltijd nemen die bereid is met dagverse producten. Niet-interne leerlingen kunnen uiteraard op hun eigen afdeling ook een lunchpakket van thuis gebruiken of een broodje bestellen.

 

Bereikbaarheid

Kom je met de fiets naar school? Het Sint-Jozefsinstituut-College beschikt over een ondergrondse fietsenstalling voor 1000 fietsen.

Met de bus of de trein? Hier vind je de uurregeling van de lijn en de NMBS. De
bushaltes en het station zijn dicht bij de school op nog geen 100 meter wandelafstand.

Je ziet dus… het college is vlot bereikbaar.

(terug naar boven)

Internaat

Leerlingen die verder van school wonen, kunnen terecht in ons internaat. Een dynamische team internaatsopvoeders staat in voor een degelijke pedagogische begeleiding in een duidelijke structuur waar behalve studeren natuurlijk ook ruimte is voor gezelligheid en een waaier van activiteiten en ontspanningsmogelijkheden. Zo zorgen ze er voor dat je je echt kan thuis voelen op ons internaat.

 

Sedert 2020 kunnen we de internen uit de derde graad  een ruimere kamer (een slaap- en studeergedeelte) aanbieden in het gebouw dat vlak achter het hoofdgebouw ligt, dat voordien gebruikt werd als peda voor studenten van VIVES. Onze internen van de derde graad krijgen er een aparte werking met aangepaste afspraken gebaseerd op groei naar zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid.

Voor de tweede graad is er een afzonderlijke werking met een eigen opvoedersteam. Daar leggen we het accent op de groeilijn van leren in een studiezaal naar leren op de kamer en van individuele leerbegeleiding naar leeropvolging.

Een mini-rondleiding in de verschillende graden kan via deze linken (onder het prikbord op de pijlen drukken en zo overloop je het prikbord)

Rondleiding 2de graad

Rondleiding 3de graad

Schoolreglement

Het algemeen schoolreglement van onze scholengroep vind je op de website van Sint-Rembert : klik hier (en zoek in de zoekbalk ‘schoolreglement’).

Het afdelingsreglement (bijlage bij het schoolreglement) van de 2de graad en de 3de graad kan je raadplegen op Smartschool in het vak college-info.

Frequently Asked Questions

Op onze school koop je de leerboeken aan. Je bestelt je boeken digitaal. Hiervoor werken we samen met Lichtvis. Met een paar muisklikken kan je van achter de computer jouw boeken bestellen. Op het einde van augustus kan je dan je boeken komen afhalen. Op hetzelfde moment kan je ook sportkledij kopen.
Je mag vanaf eind juni de nieuwe boekenlijsten hier verwachten.

Je hebt ongetwijfeld al gehoord van CLIL. CLIL staat voor Content and Language Integrated Learning. Het is een aanbod van vakken die in een vreemde taal gegeven worden. Alle uitleg lees je op deze pagina.

Wens je deel te nemen aan de toelatingsproef arts/tandarts, dan zit je goed bij ons. Vorig schooljaar slaagden 7 op 10 leerlingen uit onze school die deelnamen. 70 % is een heel mooie score als je bedenkt dat uiteindelijk maar 22,3 % (en 30,9% van de normgroep) van alle deelnemers uit Vlaanderen het gehaald hebben.

Dat onze leerlingen zo’n goeie prestaties neerzetten komt o.m. doordat het Sint-Jozefscollege in het lessenrooster van onze wetenschapsklassen meer uren wetenschappen geeft dan voorzien in de officiële lestabellen. Onze leerlingen worden dus in de ‘normale’ lessen al prima voorbereid.

Maar de school voorziet ook bijkomende lessen voor die leerlingen die de voorbereiding nog grondiger willen aanpakken. Je kan intekenen voor 12 extra-uren fysica, acht extra-uren chemie en 2 uur “taal” waarop je voorbereid wordt op het onderdeel IVV (informatie verwerven en verwerken). Meer informatie hierover krijg je in het begin van het schooljaar via Smartschool.

Wil je graag de brochure van het college ontvangen? Stuur ons je adres via de contactpagina en wij sturen graag een exemplaar op.

Je kan onze brochures ook digitaal bekijken.

We hebben uitstekende slaagcijfers in het Sint-Jozefscollege. In al onze studierichtingen ligt het studierendement veel hoger dan het Vlaams gemiddelde.

Een combinatie van de goede opleiding die ze in onze school genoten én een goede studieoriëntatie (waarbij de leerlingen een verstandige én realistische keuze maken) staat in grote mate borg voor hoge slaagkansen in het voortgezet onderwijs.

Ook als ouder kan je participeren in het beleid van de school.

Drie keer per jaar word je als ouder via mail uitgenodigd om deel te nemen aan het ouderoverleg. Op dat ouderoverleg komen ouders op vrijwillige basis samen om over diverse aspecten van het schoolleven na te denken, te overleggen en voorstellen tot verbetering te formuleren. Je kan altijd voorstellen formuleren om op de agenda te plaatsen. Ook de directie is op dit overleg aanwezig . De feedback van de ouders wordt gebruikt om de werking van de school zo nodig bij te sturen. Mevr. Sigrid Falleyn is moderator van het ouderoverleg.

Wat op het ouderoverleg besproken wordt, komt ook aan bod in de schoolraad. De schoolraad is een officieel orgaan en is samengesteld uit een vertegenwoordiging van de ouders, de leerlingen, de leerkrachten en van de lokale gemeenschap. De directie is ook aanwezig op de vergaderingen van de schoolraad. De schoolraad heeft op heel wat vlakken inspraakbevoegdheid en kan ook adviezen formuleren ten aanzien van het beleid van de school.

Je kan de verantwoordelijken van het ouderoverleg en de schoolraad altijd bereiken via de school.

Elke leerling huurt ook een locker, dit is inbegrepen in de gebruiksvergoeding van de laptop. Je mag deze immers nooit onbeheerd achter laten. In de locker kan je natuurlijk ook je boeken en andere spullen kwijt.

Je kan elke schooldag inschrijven. Je kan je hiervoor het best melden aan het onthaal in het voorgebouw (Bruggestraat 23 8820 Torhout). Het is altijd handig om een afspraak te maken. Je contacteert hiervoor de directie, directeur  Martine De Zutter of adjunct-directeur Rik Cloet. Het onthaal is open van 8.00 uur tot 12.00 uur en van 13.15 uur tot 17.00 uur.

Tijdens de zomervakantie kan je inschrijven op werkdagen tot 10 juli en vanaf 16 augustus telkens van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 13.30 uur tot 16.00 uur. We zijn ook enkele zaterdagvoormiddagen open op afspraak.

Om de organisatie van het schooljaar vlot te laten verlopen (klasindeling, boekenverkoop, …) vragen we om bij voorkeur voor 20 augustus in te schrijven.

Indien je dat wenst kan je alle brieven en belangrijk nieuws via een e-mail nieuwsbrief ontvangen. Daarnaast krijgt elke ouder of voogd ook een co-account in smartschool waar je o.a. het puntenboek, de agenda en het leerlingenvolgsysteem kan raadplegen. Langs deze weg kan je ook contact nemen met alle vakleerkrachten, opvoeders en directie. Tenslotte communiceren we ook via de sociale media (facebook en instagram).

Misschien vond je op onze website je vraag niet terug? Stel ze ons via de contactpagina! We beantwoorden ze graag…